Proje Adı: Karkamış Barajı ve Hidroelektrik Santralı Uygulama Projesi ve İnşaat Müşavirlik Hizmetleri
Ülke: TÜRKİYE
Finans Kaynağı: Yerel
Etiketler: Türkiye, Yerel, HES, Tasarım, Kontrollük
Muratlı Barajı, Fırat Nehri üzerinde Türkiye sınırları içinde yer alan barajlar sisteminin (Karkamış Barajı, Birecik Barajı, Atatürk Barajı, Karakaya Barajı ve Keban Barajı) son barajıdır. 102 612 km2 su toplama havzasına sahiptir. Baraj toprak dolgu ve beton ağırlık tiplerinin bir kombinasyonundan oluşmakta, temelden 29 m yüksekliğe, 1 607 m. kret uzunluğuna (beton yapılar dahil) ve 2 100 000 m3 dolgu ve 450 000 m3 beton hacmine sahiptir. 156.90 milyon m3 baraj gölü hacmi ve 17 411 m3/sn dolusavak kapasitesine sahiptir.
Elektrik üretimi amaçlı yapılan barajın her biri 32 MW kurulu güce sahip altı santralından yılda 652.5 GWh elektrik üretimi hedeflenmiştir. Kontrollu dolusavak 16 açıklığa sahip olup, bunlardan her biri 13.75 m genişliğinde ve 12.5 m yüksekliğinde bir radyal kapağa sahiptir. Bu açıklıklar her birinin genişliği 3 m olan 15 ayakla ayrılmıştır. En büyük muhtemel taşkın durumundaki enerjiyi kırmak üzere 265 m genişliğinde ve 26 m uzunluğunda bir düşü havuzu kullanılmıştır.
Karkamış Barajı ve Hidroelektrik Santralı fizibilite çalışmaları ve kesin projeleri Temelsu tarafından hazırlanarak Ekim 1984’de Elektrik İşleri Etüt İdaresi’ne sunulmuştur. Proje, Karkamış Barajı ve HES inşaatının anahtar teslimi olarak, proje finansmanı dahil ,sözleşmenin imzalanmasından itibaren 48 aylık sürede Elektromekanik işlerinden sorumlu VA TECH Elin (Avusturya), Voith Sulzer (Avusturya) ve Verbund Plan (Avusturya) firmaları ile inşaat işlerinden sorumlu Yüksel İnşaat (Türkiye) ve Temelsu (Türkiye) firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından yürütülmesini kapsar . Temelsu ve Verbund Plan genel koordinasyonu sağlamalarının yanı sıra proje yönetiminde aşağıdaki görevleri de üstlenmişlerdir:
– konsorsiyumu oluÅŸturan firmaların iÅŸ ilerlemelerini kritik yol yöntemi ile izleyerek İşveren’i bilgilendirmek üzere genel bir aÄŸ programının hazırlanması ve kullanımı,
– DSİ ile yakın iÅŸbirliÄŸi ile konsorsiyumu oluÅŸturan tüm tarafların saha çalışmalarının koordine edilmesi,
– DSİ’ye sunulacak iÅŸ ilerleme raporlarının hazırlanmasının koordinasyonu,
– DSİ’den alınan bilgilerin ilgili tüm taraflara aktarılması
Yukarıda belirtilen proje yönetim faaliyetlerine ek olarak, Temelsu projenin tüm inşaat işlerinin uygulama projelerinin ve iş sonu projelerinin hazırlanmasından da sorumludur.